Türkiye’deki işletmelerin %95’i küçük ve orta ölçekli aile şirketleridir. Ülkemizdeki aile şirketlerinin ömrü ortalama 25-30 yıldır ve %30’u 2. nesle, %12’si 3. nesle ve sadece %3’ü 4. nesle ulaşabilmektedir. (ticaretgazetisi.com.tr, 30/09/2021) Bu şirketlerin uzun ömürlü olamamasındaki en önemli sebeplerden birisi kurumsallaşamamasıdır.
Kurumsallaşma, bir işletmenin tüm faaliyetlerinin sistematik bir hale getirilmesi ve kişilere bağımlılıktan kurtarılmasıdır.
Kurumsal dönüşüm, vizyonun doğru tanımlanması ve paylaşılmasıyla başlar. Vizyonun paylaşılmasıyla kültür oluşur. Kültürün yaygınlaşması da şirket içi iletişimin güçlü olmasına bağlıdır. Güçlü bir iç iletişim, vizyonun bütün süreçlere dağılmasını sağlar.
Kurumsal dönüşümün merkezinde işletmenin karar alma süreci vardır. Karar alma süreci verilere dayanmalı ve çalışanların katılımı sağlanmalıdır. Hangi verilerin, kimler tarafından, nasıl toplanacağı ve toplanan verilerin nasıl değerlendirileceği kurumsal dönüşümün temelidir. Çalışanların sürece dahil edilmesi, fikirlerinin dinlenmesi, işlerini ve işyerini benimsemesini sağlayarak onları motive edecektir. Kurumsallaşma her ne kadar kişilerden bağımsız bir sistem olsa da işletmeler çalışanları ile var olur. Kişiye göre iş değil, işe göre doğru yetkinlikteki profesyonellerle çalışarak en yüksek verimi almaya odaklanılmalıdır. Yetenekli çalışanlar terfi edeceklerine inanırlarsa işletmede kendileri için bir gelecek görür ve yeni arayışlara girme ihtiyacı hissetmezler.
Kurumsal dönüşüm için sistem oluşturulmalıdır. Bu sistemin temeli departmanlardır. Bir yöneticinin birkaç departmanı değil, her departmanın bir yöneticisi olmalıdır. Departmanların yetki ve sorumlulukları çerçevesinde departmanlar arası ilişkiler tanımlanmalıdır. Sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak için önemli noktalardan bir tanesi çalışanların yedeklenmesidir. Böylece herhangi bir çalışanın ayrılması durumunda dahi işletme faaliyetlerini bir aksama olmaksızın devam ettirebilir. Sistemin sürdürülebilirliğini sağlamanın başka bir önemli noktası da geride kalıp yok olmamak için sürekli iyileştirme kültürünün yerleştirilmesidir. Ürün ve hizmet kalitesinin standartları geliştirilerek pazar payı arttırılmalıdır. Bunun için inovasyona yatırım yapılmalıdır. Kurumsal faaliyetlerini bilişim tabanında yönetemeyen işletmelerin sürdürülebilirliği mümkün olmayacaktır.
DPD Danışmanlık olarak mevcut durum analizinden sonra aşağıda başlıca adımları belirtilen yol haritası ile kurumsal dönüşüm danışmanlığı hizmeti sunmaktayız.
- Süreç ve yetkinlik analizi
- Organizasyon yapısı
- Süreç etkileşimi (bilgi akışı)
- Sistematik süreç tasarımı
- KPI değerlendirme ve raporlama
- Görev tanımları
- Norm kadro analizi
- Ücret yönetimi
- Kariyer yönetimi
- Eğitim ve gelişim yönetimi
Telif Hakkı © 2024 dpd-consulting - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.