Küçük ve orta ölçekli üretim yapan işletmelerin önemli bir bölümü montaj hattı üretiminden ziyade özel üretim yapmaktadır. Yalın üretim araçlarının da Toyota Üretim Sisteminden doğduğu göz önünde bulundurulduğunda öncelikli olarak montaj hattı üretimlerinde uygulanmaya uyumlu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Diğer taraftan, bu durum yalın üretimin bu tarz işletmeler için uygulanamaz olduğu anlamına da gelmez. Esas olan yalın felsefesini anlamaktır. Bu sayede yalın prensipleri yüksek çeşitlilik, düşük miktar (high mix, low volume -HMLV-) üretim yapan işletmelerde de uygulanabilir.
HMLV üretim yapan işletmeler yalın ile bütünleşmek için odağına israfları ortadan kaldırmayı ve üretim akış süresini minimize etmeyi almalıdır. Böylece sürecin istikrarlı bir hale getirilmesi sağlanacaktır.
"Planlama sadece uzun süredir istikrarlı bir şekilde faaliyet gösterme durumunda işe yarayan bir araçtır."
Eric RIES
HMLV üretim yapan işletmeler ağırlıklı olarak siparişe göre üretim (MTO -make to order-) yapmaktadır. Hayat boyu bir kere siparişi gelecek ürünler, senede 1-2 defa siparişi gelen ürünler, siparişlerinin herhangi bir eğilimi olmayan ürünler ve yüksek çeşitliliğe sahip birçok ürün için stok tutmak akıllıca olmayacaktır. Bu durumda just-in-time’ın gerçekleştirme aracı olan kanban kartlarına göre üretimi programlayarak stoka üretim (MTS –make to stok-) yapılamayacaktır. İsrafın ortadan kaldırılması fikrinin temel taşlarından biri olan just-in-time prensinin gerçekleştirilmesi için planlama bütün operasyonların merkezi olmaktadır.
Genellikle süreç yerleşimi (atölye tipi) uygulanan HMLV üretimlerde süreçler arası etkileşim ve iletişim kısıtlı olduğundan dolayı her süreç kendi verimliliğine odaklanır. Bu noktada sistemi optimize etme görevi planlamaya düşmektedir.
Yalın planlama, malzeme ve bilgi akışını birleştirerek tek bir elementin optimizasyonu yerine kalite, maliyet ve teslimat (QCD) yönünden sistemi optimize etmektir.
M. Sadi ŞEKERZADE
Kötü tasarlanmış bir tesis yerleşiminde sipariş başına ortalama hareket mesafesi artar. Bu sebepten dolayı hareket israfı, yarı mamul stoku, bekleme israfı, akış süresi ve işletme giderleri artar, üretilen iş azalır. Stratejimiz, israfları ortadan kaldırmak ve maliyetleri düşürmek için akış süresini kısaltmaktır.
Katma değerli operasyonların operatörlerinin malzeme arama ve taşıma gibi işlerle uğraşmadan etkinliğini arttırmak amaçlanmaktadır. Bu işlerin büyük bir kısmının belirli kişiler üzerinde asli sorumluluk olarak toplanması ve sistemli bir şekilde minimize edilmesidir.
· Standartlaştırma
· 5S
· Kaizen
· Kısıtlar Teorisi (TOC)
· SMED
· Üretim Dengeleme
Telif Hakkı © 2024 dpd-consulting - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.